Projectes‎ > ‎

A l'entorn de la dansa tradicional

Sardanes de tirada lliure

"El cep", "El gotim" i "El vi"
Sardana al terrat del Museu d'Història, 2014

Són tres sardanes convencionals (Marcel Casellas, 2015) però de tiratges relativament curts, que contenen en els llargs una secció de 32 compassos pensada per a la improvisació instrumental.

Sempre perseguint la complicitat entre músics i balladors, la proposta consisteix en potenciar la improvisació entre els músics de cobla durant el transcurs d'una ballada sense que s'alteri l'aire de la dansa. 

Es tocarien amb l'estructura de set tirades. Les sis primeres tirades transcorren amb tota normalitat.

La peculiaritat rau en que a la tirada set, la secció d'improvisació (Tirada lliure, pròpiament dita) es repeteix tantes vegades com solistes vulguin improvisar (un, dos o tres, en principi). Això vol dir que aquesta setena tirada s'allarga en blocs de 32 compassos (amb la qual cosa el final, pel que fa al ball queda intacte). El ballador reconeix que els solos s'han acabat en el moment en que aparaeix la preparació del salt fort i el salt final. 

La Cobla del Salt de la Nina (que en aquesta ocasió serà constituïda per: Jesús Ventura, Jordi Campos, alvador Parés, Xavier Molina, Jordi Molina, Ivó Oller, Berta Gala, Dario Garcia, Jordi Estartús, Pep Moliner i Marcel Casellas).serà l'encarregada de l'estrena en el transcurs d'un concert de luxe a La Garriga el 2 d'agost a la tarda.——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————— 
La nostra estimada sardana, llibre CD a les vostres mans!
Textos i CD: Marcel Casellas
Il·lustracions: Mariona Millà

Ònix Editor
PVP: 20 euros

Sota el títol —d’aparença ben convencional— La nostra estimada sardana, s’amaga la complicitat de dos artistes ben heterodoxos: Marcel Casellas (compositor, i en aquest projecte també autor dels textos) i Mariona Millà (pintora).

Constitueixen el paquet disset sardanes del músic, enregistrades per un grup d’intèrprets excel·lents, que s’acompanyen de les disset il·lustracions corresponents de la il·lustradora i d’uns textos en què el compositor reflexiona —algunes vegades amb un to lleugerament irònic— sobre la relació d’amor-odi que viu el món sardanista actual amb/respecte a alguns moviments culturals emergents.

A La nostra estimada sardana, Marcel Casellas i Mariona Millà dibuixen, parlen i fan sonar la cobla convencional com si sentir i viure la sardana des d’un prisma modern fos una cosa tan natural com respirar.

Demana'l aquí i te l'enviarem!